Personalet på Landsapoteket placeret i Nuuk fortæller:
Landsapoteket er med sine syv medarbejdere en selvstændig enhed under Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse med et budget på godt 44 millioner kr. De femmearbejdere tager sig af den daglige drift, mens to medarbejdere varetager en række overordnede funktioner både for Landsapoteket og for resten af landets lægemiddelforsyningsenheder.
Vi ligger fysisk sammen med Lægeklinikken for Nuuk by og deler f.eks. frokoststue med læger, sygeplejersker og sundhedsassistenter på klinikken, som har ca. 40 ansatte. Samtidig ligger både vi og Lægeklinikken på samme matrikel som Landshospitalet, Dronning Ingrids Hospital (DIH), idet vi sammen bor i en af sidebygningerne.
Vi fungerer både som almindelig apotek for byens befolkning og for DIH, herunder ydes medicinservice til udvalgte afdelinger. Derudover leverer vi medicin til byens institutioner og klargøre skibskister og førstehjælpskasser.
For Grønlands mindre kystsygehuse fungerer vi som en faglig hotline, da Landsapoteket er det eneste apotek i Grønland med både farmakonomer og farmaceuter ansat.
Udleveringsproceduren af medicin til borgere adskiller sig fra Danmark på flere måder. Elektroniske recepter ekspederes direkte igennem lægernes elektroniske patientjournalsystem Æskulap. Herefter trækkes varerne ud af vores lagerstyringssystem Apovision. Dette er det samme system, som anvendes på de danske sygehusapoteker.
I Grønland er det lovligt at bryde pakninger, hvilket gør det muligt for læger at ordinere fx 8 stk. tablet 500 mg Pinex. Dette giver et mere rationelt lægemiddelforbrug, da patienterne ikke får mere end de har behov for. Derudover er denne mulighed essentiel, da al medicin på recept er gratis i Grønland med følgende begrænsninger: Medicinen er gratis, hvis man har bopæl i landet og betaler grønlandsk skat. Turister skal betale for medicinen. Vi udleverer kun medicin på baggrund af recepter. Et begrænset udvalg af håndkøbsmedicin kan findes i byens butikker
En anden stor opgave er, hvilken medicin der skal rekommanderes, og dermed hvilken medicin vi kan og skal købe hjem. Hvert år tager vi tager stilling til helt ned på varenummerniveau, hvilken medicin der skal rekommanderes og være basismedicin i landet både til primær og sekundær sektor det kommende år. Alt dette fastlægges i samarbejde med Lægemiddelkomiteen for Grønland og munder ud i udgivelsen af den årlige rekommandationsbog, ”Lægemidler i Grønland”.
Regnskab, lønninger og økonomi- og lægemiddelforbrugsstyring er i høj grad noget der også ligger blandt opgaverne med et stramt indkøbsbudget og stigende medicinpriser – og et stigende forbrug og ønsker om mere specialiseret behandling.
Medicin kommer fra vores grossist, som er Region Hovedstadens Apotek i Herlev. Der bestilles en større ordre pr. skib hver tredje uge og denne leveres ca. 2 måneder senere. Én gang om ugen bestiller og modtager vi en ordre pr. fly og hvis et akut medicinbehov opstår, kan der bestilles en såkaldt ”greenpack”, som vi modtager i løbet af et par dage.
Arbejdstiden er ca. fra kl. 8.00 – 16.00 alle hverdage og skranken åbner kl. 9:30 og lukker mellem kl. 15:30-17. I weekenderne har farmaceuterne tilkaldevagt. Der er typisk 0 – 3 opkald på en vagt.
Sproget blandt apotekspersonalet er dansk og alt skriftlig kommunikation er ligeledes på dansk. Det officielle sprog i Grønland er grønlandsk, men langt de fleste borgere i Nuuk taler udmærket dansk. Man skal dog altid være opmærksom på, at nogen særligt ældre kun taler grønlandsk. I disse situationer er det muligt at trække på Lægeklinikkens tolke.
Nuuk by
Nuuk betyder næs på grønlandsk og ligger i Nuup Kangerdlua (Godthåbsfjorden) i det vestlige Grønland. Nuuk er Grønlands hovedstad og har sammenlagt med forstæderne Nuussuaq og Qinngorput ca. 16.000 indbyggere. I Nuuk findes stort set alt, hvad du finder i en større dansk by: supermakeder, restauranter, specialbutikker etc. Varerne er ligeledes stort set de samme, som du finder i Danmark, dog med et mere begrænset udvalg. I Grønland er der ikke moms, men fragtomkostninger opvejer dette, så priserne svarer nogenlunde til Danmark. Der findes dog ingen discount supermarkeder i Nuuk, hvilket bevirker at dagligvare er på prisniveau med fx Brugsen i Danmark. Ved dagligvareindkøb skal man have for øje, at friske grønsager er noget dyrere end i Danmark og mælk, alkohol og tobak er væsentlig dyrere end i Danmark. Eksempelvis kan én tomat sommetider koste 4 kr., 1 liter frisk mælk ca. 40 kr. og en rimelig flaske rødvin koster 120 kr. Man vænner sig dog rimelig hurtig til andre løsninger, som at anvende langtidsholdbar mælk, supplere med frysegrønsager og spare på rødvinen.
Fritidsaktiviteter er der mange af i Nuuk, fx ski, golf, vandreklub, løbeklub, kajak og diverse indendørs aktiviteter som håndbold og badminton. Som ansat i sundhedsvæsnet i Nuuk kan du blive medlem af personaleforeningen Mattut, som bl.a. giver rabat på træning i fitnesscenteret Fit’n’fun. Derudover arrangerer Mattut engang i mellem forskellige udflugter. For få år siden blev der bygget en ny og lækker svømmehal i Nuussuaq, hvor man fra bassinkanten har udsigt ud over fjorden. Et andet tilbud er kulturhuset Katuaq, hvis arkitektur skal henlede tankerne på det karakteristiske nordlys, som findes i Grønland. Katuaq har biograf og café, samt kunstudstillinger og koncerter.
Nuuks byliv kan tilbyde et par caféer, restauranter, værtshuse, natklub og tilmed sit eget bryggeri, Godthåb Bryghus. Når man går ud i Nuuk, er det yderst vigtigt at overholde sin tavshedspligt. Det er en lille by, hvor alle kender alle og sladder kan derfor hurtigt spredes.
Hvorfor rejse til Grønland
Et job i Grønland giver dig muligheden for at få et anderledes job, opleve en storslået natur og en anderledes kultur. Man skal være forberedt på lidt af hvert – og være forberedt på, at man får lov til lidt af hvert. Der er vide grænser for de opgaver der ligger og venter, og har man lyst og energi er der mange muligheder for at prøve sig selv af.
Praktiske oplysninger
Når du ankommer til lufthavnen i Nuuk, vil du blive hentet af en ansat fra boligkontoret og kørt til din nye bopæl. Ved ansættelsen tildeles man en bolig; ofte placeres man vakant indtil en passende bolig er ledig. I vakantperioden betales ikke husleje. Generelt er standarden på boliger udmærket og til en rimelig pris. Det kan forekomme, at boligen ikke indeholder vaskemaskine, men der er adgang til både vaskemaskine og tørretumbler på DIH, som ansatte kan benytte. I nogle af de permanente boliger skal man selv medbringe/købe køleskab og fryser.
Det er muligt at have sin postadresse på apoteket (Landsapoteket, Postbox 3333, 3900 Nuuk), da der ikke er daglig postomdeling.
Valutaen i Grønland er danske kroner og gængse kreditkort kan bruges i butikkerne heroppe. Anskaffelse af internet på din nye bopæl sker ved henvendelse hos Tele. Oprettelse af internet kræver, at man har en fastnet forbindelse. Priser og vilkår for fastnet, mobil og internet kan fås på Tele’s hjemmeside; se linket nedenfor.
Vikarer kan mod depositum på 500 kr. få stillet en mobiltelefon med grønlandsk simkort til taletidskort (Tusass) til rådighed.
Vil du vide mere
Der findes uendelig meget mere at sige om at arbejde i Grønland, samfundet, folk, kultur etc.; men på nedenstående links kan du finde lidt af dét, som har med arbejde i sundhedsvæsenet/apotekervæsenet og om Nuuk.
http://www.nuna-apotek.blogspot.com/ denne blog om grønlands apotekervæsen (helt ny)
http://www.peqqik.gl/ Sundhedsvæsenets officielle hjemmeside
http://www.sermersooq.gl/ Hjemmeside for Nuuk by og kommunen
http://www.nanoq/ Informationer fra Grønlands Selvstyre
http://www.asg.gl/ Akedemikersammenslutningen i Grønland
http://www.airgreenland.gl/ Det grønlandske luftfartsselskab – bookning og tider
http://www.tele.gl/ Information om priser etc
http://www.dmi.dk/ Vejret – klik ind på Grønland/byvejr